divendres, 24 de maig del 2013

MENÚ CEBA II


...i aquesta és la segona entrega del menú d'aquell fantàstic sopar: 


TEMPURA DE CEBA
Ingredients:   
Un ou, un quinto/llauna de cervesa rossa (freda), farina, sal, oli d'oliva, cebes tendres, gel. 


Elaboració: 

En primer lloc, traiem la part verda de la ceba deixant tres dits ben bons de tija verda. La tallem en quatre trossos (vigilant que ens quedin ben agafades per la part de l'arrel) i les posem en remull amb aigua a la nevera entre mitja hora i una hora. D'aquesta manera, s'aniran obrint per la part de la tija en forma de ventall.

Mentrestant preparem la tempura batent l'ou primer, afegint la cervesa freda i la sal desprès i empolvorant amb farina poc a poc sense deixar de batre fins a que agafi una textura fina i lleugerament espessa (al gust..). Un cop tenim la tenim preparada, la posem a la nevera una bona estona o al congelador si anem curts de temps

En el moment d'arrebossar-ho, afegim glaçons a la tempura i ofeguem els trossos de ceba, els fregim amb l'oli ben calent i emplatem.


Observacions: 
Així mateix estan espectaculars però si us agrada la cuina creativa, podeu fer una salsa fina de romesco o alguna amb soja. Al Jordi va ser la que més li va agradar pel contrast cruixent i la textura tova però no cuita del tot que agafa la ceba. 


CEBA AMB OLIVADA
Ingredients: 
Olivada negre, ceba tendra, oli d'oliva verge extra, escames de sal i cassoletes de pasta de full o bric

Elaboració: 

Si l'olivada la comprem feta només cal barrejar-la amb la ceba tallada a Brunoise Ciseler (que vol dir daus d'un mil·límetre quadrat), omplir la cassoleta i posar unes gotes d'oli i un polsim de sal escamada per sobre


Observacions:
És un aperitiu capritxós i que permet múltiples combinacions. Tanmateix, el tipus de tall de la ceba dóna un textura cruixent a la olivada que contrasta amb l'oli i la sal de forma molt divertida. Podeu provar-ho també amb una picada a base de fruits secs i una mica d'all.


TXAKA -CRANCÓ
Ingredients: 
Ceba tendra, barretes de surimi i maionesa

Elaboració: 

Cal tallar la ceba i el surimi i triturar-ho juntament amb la maionesa. Si preferiu fer-la vosaltres, podeu afegir una mica d'all per a que la barreja sigui més gustosa. 


Observacions: 
Es pot servir com un "pinxo" a sobre d'una llesca de pa o torrada, en un bol amb bastonets per a sucar, o bé dins de cassoletes que és com ho vam fer nosaltres. Existeixen múltiples variants (hi ha qui posa una mica d'ou dur ratllat per sobre, una làmina de pebrot, o anxova...). Per la seva rapidesa es converteix en un alternativa ràpida, versàtil i "resultona" per a convidats espontanis. A la nostra taula no en va quedar ni una mica!!!.


PASTÍSSET DE TRUITA DE CEBA

Ingredients: 

Ous, ceba, oli i sal

Elaboració: 
En primer lloc, posem a sofregir la ceba a foc lent fins que quedi ben daurada (si voleu accelerar la cocció, afegir una mica d'aigua mentre es cou), batem els ous i els salem. Untem els motlles de magdalena amb oli i posem una mica d'ou batut a la base, una culleradeta de ceba cuita tot seguit i tornem a posar ou per sobre. Ho posem a coure al forn durant uns 8 minuts a 150º/170º

Observacions: 
Es pot fer servir també un motlle de plumb cake i tallar-ho en porcions transversals mode pastís però el format individual de magdalena ens va agradar molt més. A part de la ceba, podeu també afegir altres ingredients que us vinguin de gust (bacó, verdures, etc...)


CEBA CRUA
Ingredients: 

Ceba crua, oli i sal (sembla una broma, no??)



Elaboració: 

És la mínima expressió de l'amanida de ceba i apte només per a amants incondicionals del bulb! Tallar-ho en Emincer més o menys (d'un mil·límetre de gruix de l'ample de la pròpia ceba). En el nostre cas vam fer servir el mateix tall que en la ceba amb tempura tot i que no és tan còmode alhora de menjar-la.



Observacions:  
Com diuen a Nargó (...i segurament a molts altres llocs) "la ceba crua fa créixer la cua" que és una variant interessada de la original "la ceba crua fa aixecar la cua" fent referència a les flatulències que tenien els burros després d'haver menjat ceba i que els feia aixecar la cua com a moviment previ a l'acte gàstric.


SALSA BARBACOA

Ingredients:  

Quatre tomàquets, una ceba, tres grans d'all, oli d’oliva, sucre, mel, vinagre de poma, comí, pebre en gra, clau d’espècie, mostassa, nou moscada, pebre vermell, julivert, farigola, romaní i  sal

Elaboració: 
Per començar farem un caramel amb el sucre i la mel, fins que agafi color. A continuació i afegirem les espècies i el vinagre i ho deixarem evaporar. Tot seguit hi posarem la ceba i els alls i deixarem que coguin una mica i redueixi l'aigua.

Al cap d’una estona afegim l'oli, els tomàquets, les herbes i la sal. Ho deixem coure a foc lent durant una bona estona (90’ / 120’) per a que evapori l'aigua. Per acabar, ho passarem pel colador xinès.

Observacions: 
Aquesta salsa la vam servir amb unes salsitxes de carn tallades a mida mossegada tot i que la podeu fer servir també en cuina a la brasa, pizzes, patates fregides i demés. 

1 comentari:

  1. Quina gana!

    Per cert, un consell per a la tempura. Quan batem la farina i la resta per fer la pasta de rebossar, es bo deixar-hi alguns grumolls, que no sigui una pasta totalment homogènia, de manera que en fregir-ho, aquests grumolls hi donaran una textura especial i una forma més atractiva a la vista.

    ResponElimina

Ens encanten els comentaris i volem llegir el teu!!!