dilluns, 29 de juliol del 2013

QUIN ÉS EL PLAT PREFERIT D'ESTIU DE...


...els nostres amics meteoròlegs??



En un espai dedicat a la meteorologia i a la gastronomia del nostre país, ens ha semblat que era el lloc més adequat per explicar-vos quins són els plats preferits d'estiu, d'alguns dels meteoròlegs de casa nostra. 


Voleu saber quina és la seva combinació ideal de cuina i estiu? Aquí teniu les respostes d'alguns dels homes i les dones del temps del Servei Meteorològic de Catalunya, TV3, Catalunya ràdio, el canal 3/24, el diari Ara, Rac1, Rac105 i 8tv


Ens hem permès fer alguns comentaris i suggeriments culinaris de mans de la Nuni i la Sandra col·laboradores de meteocuina i del Jordi, clar...



Digueu-nos també quina és la vostra combinació ideal de "cuina i estiu" deixant un comentari a aquesta entrada... Va que farem un bon recull per a superar la calor i gaudir de les vacances també a la taula!


Aquí van tots ells i els seus plats... I sobretot moltes gràcies per col·laborar!!!




Tomàs Molina

"...tot tipus de cremes fredes, especialment gaspatxo, i també l'arròs amb cigrons..."

A l'estiu les cremes fredes son perfectes perquè les pots deixar enllestides i servir-les en qualsevol moment, a més, ens ajuden a combatre la calor. Pots provar també amb una crema de ceba tendra, un gaspatxo de tomàquet i maduixots amb llagostins o un d'escalivada. L'arròs amb cigrons deu ser genial servir-lo també fred amb una bona cullerada de maionesa amb all.


Eloi Cordomí

"...uns xipirons i un bon vi blanc davant del mar..."

Més que el plat de vegades el que ens fa gaudir d'un moment és l'entorn! Els xipironets m'imagino que es refereix a l'Andalusa? O a la planxa amb all i julivert! El vi blanc davant del mar que no hi falti! Un plat rodó, clar que sí! Però que us sembla arrodonir el plat acompanyant els xipirons amb una maionesa de tinta? Queda molt curiosa i bona, i és tan fàcil com afegir un sobret de tinta a la maionesa que fem habitualment. Fins i tot, pots quedar-te amb el personal amb un arrebossat negre!


Abel Queralt

"...gaspatxo i meló amb pernil..."

Un classic molt clàssic i molt "resultón" habitual en les taules d'estiu!!! Es pot modernitzar afegint maduixots, cirera, síndria o fer un "ajoblanco" de pinyons per fer-lo diferent. També Podem intercanviar les seves presentacions fent un gaspatxo sòlid posant sobre una llesca de pa les verduretes ben tallades. En qualsevol gaspatxo no pot faltar el contrast de textures amb les verdures tallades tallades a petits daus. El meló amb pernil també es pot servir com una crema de meló amb encenalls de pernil ibèric...


Eliseu Vilaclara

"...macarrons gratinats amb sèpia i gambes..."

En aquest cas haurem de vigilar alhora de gratinar de no passar-nos del punt de cocció de la sípia i les gambes per la doble font de calor (sofregit i gratinat). Podem aprofitar la substància que ens dóna el cap de la gamba per fer una salseta sublim!


Francesc Mauri

"...un bon tall de carn al punt, mig quilo cap amunt, amb salsa de ceps..."

Poca cosa a dir d'aquest plat que ens sembla espectacular!!! Cal tenir en compte que el tret diferencial el marcarà la qualitat de la carn. Importantíssim! La millor carn és de vedella, vaca, bou d'edat avançada i reposada per a evitar el "rigor mortis". També podem fer la salseta de trompetes per variar i tenim múrgoles fresques tardanes (ja que és un bolet de primavera) aconseguirem un plat per plorar de l'emoció! Però alerta de fer aquest banquet a la nit que. amb la calor ens pot costar agafar el son. En aquest cas és obligat fer una bona passejada per la platja per tirar avall  ;-)

Gemma Puig

"...amanida de pasta freda, alguna cosa de peix de segon i síndria de postres..."

Un àpat molt complet i refrescant! Molta gent acostuma a fer plat únic quan menja pasta, però si es serveix una ració no massa gran un peixet de segon hi va de fàbula! Heu provat mai de fer l'amanida de pasta amb boletes de mozzarella, tomàquets cirerols, alfàbrega i olives negres? Una versió de l'amanida caprese d'allò més refrescant! Oju amb la síndria per postres al sopar que ens pot donar la nit fent viatges al lavabo a buidar la bufeta! (perdoneu però ho havíem de dir... Hehehe).

Dani Ramírez

"...calamarcets d'Arenys arrebossats. 
Els prenc al xiringuitu de la platja de la Musclera a Arenys, o al Port..."

Per qui no els conegui, els calamarcets d'Arenys s'estan fent un lloc a la cuina de casa nostra, fins i tot compten amb unes jornades gastronòmiques (Les Calamarenys). L'arrebossat pot ser a l'andalusa, a la romana o amb les diferents variants de tempura. Com en el cas dels xipirons de l'Eloi, se n'hi poden treure molt de profit cuinats i servits de mil maneres! 


Miquel Bernis

"...amanida d'arròs que fem a casa i que ma mare n'hi diu "arròs pepeta". Aquest nom és degut a una tieta de ma mare, que es veu que el va començar a fer. Es tracta d'arròs blanc, salsa de tomàquet, maionesa, tonyina i ou dur ratllat, tot barrejat..."

Deu ser una cosa arrelada a Molins de Rei perquè el Jordi també la fa a casa seva!!! Es pot servir tot barrejat o bé per separat per a cadascú es faci el plat al gust posant a la taula també olives, blat de moro, formatge, enciam....Una proposta on podem convertir els més petits de casa en protagonistes alhora de preparar-ho tot en bols i safates.  


Marc Candela

"...guacamole casolà..." 

Recepta del Marc: 3 alvocats MADURS (pastats amb forquilla), 2 tomàquets madurs tallats a daus petits (2x2mm o 3x3mm), 1 ceba de figueres mitjana a daus (1x1mm), un raig d'oli d'oliva, una mica de sal i pebre, el suc de mitja llimona. Optatiu: substituïr la ceba per cilantre, afegir una miqueta de pols per Guacamole (estil Old el Paso). No poden faltar els trianglets de blat o bastonets de pa a mode cullera, clar

En aquest cas, poca cosa es pot dir del detall que ens ha fet arribar el Marc. També es pot canviar l'alvocat per mango i fer una combinació amb ceviche de salmó o sense el salmó, clar!


Jordi Toda

"...amanida de tomàquet amb formatge fresc, mongetes, pebrots, pipes i cues de pansa... I cervesa!..."

Si les mongetes son seques i fredes estarem parlant d'una variant de l'empedrat i aquest plat permet múltiples combinacions tot i que l'habitual és fer-lo amb bacallà esqueixat, es pot fer també amb tonyina. El toc dels fruits secs i les panses a les amanides hi queda genial. I ja posats a fer una amanida de l'hort, pots provar amb un carpaccio de carabassó també... La cerveseta fresqueta que no hi falti!!!


Enric Agud

"...paella..."

Ole tu, Enric... Si ningú ho arriba a dir ens enfonsem!!! Un clàssic que no pot faltar a l'estiu! Dues coses imprescindibles: el socarrat i el post dels Olleta de Verdures sobre les paelles. Que no falti el vi blanc, el mar, la companyia, i tot allò col·lateral que converteix una bona paella en una paella memorable!!!


Jofre Januè

"...sopa freda, tipus de meló o una vichissoise. 
Això si, acompanyat d'un vi blanc..."

Ben encertat! La vichissoise freda és boníssima, com ens agrada! I si a sobre hi posem unes xips de porro quedarà moderniki. Recomanable les versions amb pera (impressionant!), poma... I fins i tot de codony (quan en sigui l'època, clar). No oblidem la crema de ceba tendra que li hem suggerit al Tomàs o una crema de carbassa que servida fresqueta entra de fàbula. Això sí, el vi blanc guanya per golejada!!!



I com no, la Mònica Usart

"...sopa de meló amb trossets de pernil salat i unes gotetes de llimona. M'ho va ensenyar l'Alba, una molt bona amiga, un migdia d'estiu al Francàs..."

En la línia del Tomàs, l'Abel i el Jofre... Oju amb tanta crema de meló a l'estiu que aquesta fruita és baixa amb calories i laxant! Per tant, tot i que és molt refrescant, cal acompanyar-la d'alguna cosa que si no passarem gana! Cal triar bé el meló (busqueu els que tenen la pell més granulada i irregular i compte amb prémer la els extrems, probablement ho ha fet mitja botiga i no és un indicador gaire fiable). Sospeseu-lo amb una mà i piqueu-lo amb la mà plana amb l'altre si sona sec és que s'acosta al cogombre (per cert, sabeu que son de la mateixa família i que el meló estrictament es tracta d'una hortalissa?, us heu quedat tan glaçats com nosaltres, oi??)




Molt bé! i a vosaltres? què us agrada menjar a l'estiu?? Deixeu-nos el comentari que ens agradarà saber-ho!!!

Bon estiu a tothom!!!


Mònica i Jordi






3 comentaris:

  1. En Francesc Mauri sap de què va això d'endrapar. Felicitats per la tria. I és que el gran Josep Pla ja ho va dir: "El millor peix és la carn".

    I aquesta cita de l'escriptor empordanès em duu a comentar l' "alguna cosa de peix" de la Gemma Puig. Aquí se'm plantegen dues opcions:

    a) O bé és d'aquelles persones que diuen que "menjo qualsevol cosa" (desconfieu sempre de qui pot menjar qualsevol cosa. Aquesta manca de criteri sempre porta aparellat algun altre trastorn).

    b) O ha contestat ràpidament, ignorant de que amb el peix es poden fer plats lleugers i subtils o bé platassos de consistència gairebé mineral. No és el mateix un llenguadet a la planxa que una sarsuela, un suquet o una bullabessa. Per no parlar de calamars farcits i un llarg etcètera de potentíssims plats amb base marinera.

    I ara ve el més difícil. El meu plat preferit d'estiu. No n'hi ha un, ni dos, ni tres. I se'm fa difícil ordenar. Depèn del dia, però una bona i freda esqueixada de bacallà i després un bon tall de secret ibèric a la planxa amb unes patates fregides casolanes no aniria malament.

    Però la qüestió és que les coses vinguin de gust. Fa dues setmanes vaig cuinar tripa amb cap i pota i suant i tot estava collonuda...

    ResponElimina
  2. Tan sols que respecte a la maionesa amb tinta de calamar, voldria recordaros que la tinta de calamar es tòxica i si no es cou previament (a 70 o 80 ºC) no desapareix la toxicitat, de tota manera ignoro si els sobrets de tinta son realment tinta de calamar o estan esterilitzats (pasats a temperatura alta) amb lo que no donarien cap problema.
    Altrement felicitats per la bona feina que esteu fent amb aquest blog, fins aviat Pere Sans

    ResponElimina
  3. Volem que cridi la Farnell!!

    ResponElimina

Ens encanten els comentaris i volem llegir el teu!!!