dilluns, 4 de març del 2013

EL CALENDARI DE LA CEBA

Si,si, heu llegit bé! El calendari de la ceba... Segurament molts de vosaltres us esteu preguntant què té a veure això amb la meteorologia?

Doncs a Catalunya, el dia 31 de desembre, molta gent aficionada a la méteo intenta fer un pronòstic per saber quins seran els mesos més plujosos de l'any que tot just ha de començar. Però si els del temps s'equivoquen d'avui per demà, com podem saber com serà tot l'any que ve (típica frase, sense raó ;))?

Ja sabeu que la meteorologia popular és molt sàvia, i amb una ceba i una mica de sal, n'acabarem tenint la resposta.

En que consisteix, doncs, el calendari de la ceba? 

L'últim dia de l'any, a darrera hora, hem d'agafar una ceba i tallar-la per la meitat. A partir d'aquí cal anar treient capes fins a obtenir-ne 12 (cadascuna representarà un mes de l'any). Per experiència us podem dir, que no és fàcil fer 12 capes d'una sola ceba. Intenteu que sigui ben fornideta, perquè no us costi tant separar-les.
Un cop les tingueu totes, les heu de posar a l'exterior, a sobre d'alguna taula o superfície horitzontal on quedin ben posades i puguin aguantar tota la nit sense caure.
Quan les tingueu ben situades ja podeu posar la mateixa quantitat de sal en cadascuna d'elles, més o menys... Després ja no cal preocupar-se més, podeu gaudir tranquil·lament del sopar de cap d'any, menjar el raïm i sortir de festa... Que l'endemà us trobareu la feina feta!

Només llevar-vos el dia 1 de gener, ja tindreu el resultat. Si us fixeu en la sal que hi ha dins de les cassoletes, veureu que n'hi ha que està més desfeta i aleshores ha fet més aigüeta, en una altra cas trobareu la sal mig desfeta o n'hi haurà on no s'haurà desfet. Aquest és el fet que ens indicarà si un mes serà plujós o no. On la sal estigui més desfeta, pronosticarem un mes més plujós, on s'ha desfet parcialment preveurem un mes una mica plujós i on no s'hagi desfet un mes sec. Només caldrà apuntar el resultat, guardar-lo i esperar a final de cada mes, per valorar si la meteorologia popular, una vegada més, ens dóna la raó.

Nosaltres, aquest any ho vam provar. Aquí teniu les imatges:



Però no som els únics.....




A més , l'Ignasi Camps ens va comentar que aquest calendari varia en funció de si es fa en zones de mar, plana o muntanya i cal fer-ne una lectura segons de la zona geogràfica.

Si fem balanç d'aquests dos primers mesos de l'any a Molins de Rei, la cosa no pinta gaire bé... 


El mes de gener ens va sortir que seria una mica més humit del que és habitual. Si mirem el mapa, del Servei Meteorològic de Catalunya, que tenim a continuació, podem veure que ha plogut per sota del que tocaria, segons la mitjana climàtica corresponent al primer mes de l'any:





En el cas del febrer ens ha passat una cosa similar. La ceba ens va pronosticar que seria un mes plujós, mentre que finalment, a Molins de Rei, la pluja caiguda ha estat per sota de la mitjana.

Per aquest 2013 ja heu fet tard però prometem fer-vos memòria al mes de desembre per a que no se us escapi de cara a l'any vinent!!! #sujuro

Ara, si feu us embranqueu a provar-ho amb una ceba de Nargó, igual necessitareu més d'una taula...!

2 comentaris:

  1. Osti, és molt curiós! No en tenia ni idea! M'encanta descobrir aquestes coses, genial
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  2. Que interessant aquest calendari de la ceba!! Feu-nos memòria per l'any vinent eh??
    Petons!

    ResponElimina

Ens encanten els comentaris i volem llegir el teu!!!