dimarts, 12 de febrer del 2013

VISITA A CALS CIENTÍFICS II

...
S’aboquen a explicar-nos la seva feina, anècdotes, conclusions i descobriments que, tot i que giren poc entorn a la ceba de Nargó, els trobem molt interessants! 

Ens sorprèn saber que en algunes restes humanes prehistòriques hi havia cebes entre les seves pertinences i que els egipcis posaven rodanxes de ceba als ulls per a la seva conservació i més coses que eleven el producte a la categoria de mite històric...

El component sulfurós que causa irritació als ulls està identificat i no entenen, perquè si és molest, no s’elimina genèticament. Per una altra banda, la ceba utilitzada en quantitats industrials interessa que tingui aquest component.

Hi ha una estreta relació entre la picantor de la ceba i la grau de coïssor als ulls, sembla obvi però clar, ells ho han investigat 

La ceba és originària de l’Àsia central, concretament del Pakistan. No podem evitar pensar que parlar dels origens d'un ingredient és un terreny més que pantanós... Tal vegada és millor parlar dels origens d'una varietat concreta i dels factors que l'han convertit en el que és. En aquest sentit, ens apunten que influeix molt més el sòl en l’evolució d’una espècie que no pas el clima. Haurem de buscar un geòleg, està clar!!!

Existeixen diversos macro vivers on es venen llavors i planter de ceba de la varietat de Nargó però desconeixen sota quin criteri perquè com a tal, la ceba no està definida. Aquest és l'encàrrec que van rebre i que sembla ser que no podrà tirar endavant de forma definitiva. Per tant, s'està cultivant Ceba de Nargó a diversos indrets de Catalunya. Això no ajuda a endreçar la situació, està clar...

El Guió de la visita
Abans de fer aquesta visita, teniem la sensació que ens podia arribar a faltar temps i va ser ben bé així, de fet millor acabar amb ganes de més que al contrari, oi? Ens acomiadem emplaçant-nos als horts i en un entorn més informal. Queda pendent!

Sortim en silenci i ens donem fins a ben encarat el carrer que ens duu fins al cotxe per a fer cap comentari. Esclatem d’eufòria i no podem parar de riure per l’emoció, els nervis continguts, l’alegria i les ganes de més.

Tornem a posar a prova la nostra orientació per a sortir del campus i enfilar cap a casa. Ens adonem de la santíssima volta que hem fet per a arribar-hi...caldrà millorar l'orientació en les properes sortides, bufff.


Fem tota la tornada comentant el tema i alguna altra cosa. Tot i que al arribar encara hi havia força ullades de sol i feia caloreta (per casualitat aquell dia Castelldefels era un dels punts més càlids del país... Més de 25 ºC de màxima), i bufava un vent molest que ens despentinava els pèls, tornem acompanyats per unes tímides gotes de pluja al parabrises mentre algun ocell temerari ens sorteja amb un vol rasant a la cacera d'insectes...Sabeu per què volen baix quan ha de ploure?? Bé, això ja és una altra història, que en un futur capitol us explicarem!                                               


Dades meteorològiques extremes del dia 22 de maig de 2012
(font: meteoclimatic)

Ens adonem que ens queda molt per descobrir de la Ceba de Nargó, és una varietat amb un potencial espectacular i decidim posar fil a l'agulla per a visitar el municipi, els productors i l'Associació que porta el seu nom. Tal i com vam sortir de motivats, ens va faltar poc per a anar-hi directament, vaja parell de flipats que estem fets! 




1 comentari:

  1. Per què la ceba utilitzada en quantitats industrials interessa que tingui aquest component sulfurós?? I si genèticament es podria modificar per treure'n aquest component irritatiu, realment no en veuríem el gust modificat? I pq volen baix els ocells quan hi ha mal temps? I a què fan olor els núvols?? no... això últim era d'un altre lloc... xD

    PD: Jo vull ceba de Nargó! D'això... és per estudiar-la... a la cuina... jajajaja!

    ResponElimina

Ens encanten els comentaris i volem llegir el teu!!!