diumenge, 7 de juliol del 2013

DONEM LA BENVINGUDA AL TOMÀQUET!

Després de dies parlant de la ceba de Coll de Nargó, avui passem el relleu a un nou producte: el tomàquet! No hi ha una època millor que l'estiu, per parlar-vos d'aquesta hortalissa.

A Catalunya tenim una gran varietat de tomàquets, de diferents gustos, formes i mides. El seu conreu arriba a molts racons del país: a la façana litoral, al Pla de Lleida, al Vallès, en punts de la Catalunya central...


Trobem des del dolç tomàquet de la pera, típic dels horts empordanesos, fins el tomàquet del Benach de  sabor intens i tradicional de les comarques tarragonines. Però nosaltres ens hem centrat especialment, en el tomàquet rosa del Cardener

Tomàquet rosa del Cardener
En Roger Torruella, de Súria de tota la vida, ens va parlar d'aquesta varietat de tomàquet. És característica d'aquesta vila i clarament diferenciada d'altres tipus de tomàquets. És buit per dins, presenta un color rosat, té la pell fina i un gust molt característic. Però el punt que ens ha cridat especialment l'atenció és que el microclima de la zona és un dels factors més importants, perquè el cultiu d'aquest tomàquet es faci de manera tradicional des de les llars i petits conreus. En poques hores passa del seu lloc de cultiu al mercat.

En Peyu, que fa anys que està familiaritzat amb el cultiu dels tomàquets, ens comenta que "els tomàquets, si no fa calorades fortes, no creixen. És el factor que diferencia aquest tipus d'hortalisses d'altres".
Després d'un juny especialment fresc, doncs, aquest any es pot endarrerir la desitjada arribada dels tomàquets, no només dels de Súria, sinó també de la resta de tomàquets de les nostres terres.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest juny ha estat el més fred des de l'any 1992. A continuació podem veure el mapa que ens mostra la diferència entre la temperatura mitjana del mes de juny d'aquest any i la mitjana climàtica:


Els colors blavosos ens mostren com ha estat un mes especialment fresc a tot el país i també a la comarca del Bages.
Pel que fa a la quantitat de precipitació recollida, respecte a la mitjana:


Podem veure com varia segons l'indret de Catalunya. Al Pirineu de Lleida i en punts de les Terres de l'Ebre i de Ponent, ha plogut més del que seria habitual en un mes de juny. En canvi a la resta del país, aquests colors més vermells i taronges, ens mostren que la precipitació ha estat més aviat escassa.

Com influiran aquestes variables a la producció dels tomàquets d'enguany? Ho anirem seguint!





2 comentaris:

  1. El tomaquet rosa de Mura!! Quines ganes que arribin!

    ResponElimina
  2. Mmhh tomates! A casa som fans dels tomates de la pera i al nostre hort sempre hi són presents! Ara tocarà descobrir els altres de noms tan poètics com rosa del Cardener ;)

    ResponElimina

Ens encanten els comentaris i volem llegir el teu!!!